Košičanky podľahli Bourges 57:65 a obsadili konečné štvrté miesto

24.03.2013 Celý región

Jekaterinburg 24. marca (TASR) - Basketbalistky slovenského šampióna Good Angels Košice prehrali na finálovom turnaji Final Eight Európskej ligy 2012/13 v ruskom Jekaterinburgu v súboji o bronzové medaily s francúzskym Bourges Basket 57:65 a obsadili konečnú štvrtú pozíciu. Napriek prehre zaknihovali najlepší výsledok v histórii klubu.

Program finálového turnaja Final Eight vyvrcholí finálovým duelom medzi domácim UMMC Jekaterinburg a tureckým Fenerbahce Istanbul (14.00).

O úvodné dva body stretnutia sa postarala Quigleyová a tá istá hráčka zvýšila v 4. minúte vedenie Good Angels na rozdiel troch bodov (3:6). V 7. minúte už svietil na ukazovateli skóre stav 7:13, keď sa presadila Krivačevičová a hosťujúci tím si vzal oddychový čas. Po ňom však do konca prvej desaťminútovky ešte inkasoval ďalších šesť bodov z rúk Quigleyovej, Piersonovej a Lacyovej (7:19). Hráčky francúzskeho tímu korigovali až na začiatku 12. minúty dvoma bodmi Berniesovej a po nej sa o minútu presadila spoza trojkového oblúka i Dumercová (12:19). Vzápätí Košičanky nazbierali päť faulov a na 14:19 upravila po dvoch premenených trestných hodoch Berniesová. Ich súper pokračoval v útočnej aktivite, v 18. minúte Dumercová trojkou vyrovnala na 23:23 a tréner Kováčik si vzal už v poradí druhý oddychový čas. Jeho zverenky dokázali pridať štyri body po dvojkách Quigleyovej a Lacyovej - 23:27. Sedemnásť sekúnd pred koncom druhej desaťminútovky pridala svoju tretiu trojku v zápase Dumercová a stanovila polčasový rezultát na 26:27.

Misky váh naklonila na stranu francúzskeho klubu v 23. minúte Leedhamová, ktorá trojkou upravila na 31:29. "Anjelky" však kontrovali košmi Kupčíkovej a Piersonovej (31:33) a v 25. minúte Quigleyová strelou spoza trojkového oblúka zvýšila na 33:38. Ich súper opäť zrovnal stav zápasu v 29. minúte, keď sa dvoma bodmi prezentovala aktívna Dumercová (40:40) a na konci tridsiatej minúty pridala ďalšie dva body Berniesová - 42:40. Hneď na začiatku záverečnej desaťminútovky zrovnala Krivačevičová, Colemanová však kontrovala trojkou (45:42). V 34. minúte sa pri trestných hodoch nepomýlila Dumercová a Bourges vyhrávalo 49:45. O tri minúty neskôr pridala ďalšie dva body Ndongueová (52:46) a keďže Košičankám nešla streľba, tak napokon podľahli francúzskemu tímu 57:65.

Daniel Jendrichovský, generálny manažér Good Angels: "Určite to je obrovské sklamanie. Nedokázali sme naplniť náš veľký sen a odniesť si z Jekaterinburgu medailu. Bourges hralo podstatne disciplinovanejšie ako my. Dodržiavalo taktiku ďaleko lepšie a okrem prvej štvrtiny sme sa ťažko presadzovali proti vynikajúcej obrane."

Košičanky smútili po neúspešnom boji o bronz, chýbali fyzické sily


Podľa slov generálneho manažéra Daniela Jendrichovského rozhodla pravdepodobne slabšia fyzická príprava klubu z metropoly východu.

Pre slovenskú ženskú klubovú scénu je však umiestnenie medzi štyrmi najlepšími európskymi družstvami nepochybne dobrou vizitkou. "S odstupom času môžeme hodnotiť tento výsledok trošku triezvejšie ako teraz, momentálne je sklamanie veľmi veľké," zhodnotil pre TASR stroho Jendrichovský a dodal: "Verili sme totiž, že máme aj na Fenerbahce Istanbul a môžeme postúpiť do finále. Bolo vidieť, že fyzicky sme asi neboli tak pripravení, aby sme dokázali tých päť zápasov zvládnuť a to nás stálo medailu."

Košický klub Good Angels, ktorý bol nepochybne najväčším prekvapením tejto sezóny EL, tak zopakoval umiestnenie Ružomberka spred jedenástich rokov a Slovensko malo znova svojho zástupcu medzi európskou elitou. "Je ťažké porovnávať túto dobu s minulou. My sme uhrali fantastický výsledok, ale dnes sme premrhali šancu priniesť medailu na Slovensko," skonštatoval smutne Jendrichovský.



Final Eight EL žien v Jekaterinburgu

o 3. miesto:
Bourges Basket (Fr.) - Good Angels Košice 65:57 (26:27)

Zostava a body Bourges: Dumercová 24 (4 trojky), Ndongueová 10, Colemanová 9, Leedhamová 8, Miyemová 4 (Berniesová 10, Krawczyková 0, Skrbová 0, Diallová 0)
Zostava a body GA: Quigleyová 18, Piersonová 10, Kulichová a Bojovičová po 3, Kupčíková 2 (Lacyová 11, Krivačevičová 7, Sverrisdóttirová 2, Hruščáková 0)
TH: 22/16-18/9,
trojky: 7:2,
fauly: 17:24.

Zvyšný program záverečného turnaja Final Eight:
finále: UMMC Jekaterinburg (Rus.) - Fenerbahce Istanbul (Tur.) (14.00)
 

Vyberte región